Najpoznatija dela

Ovde ce biti lista Dalijevih najpoznatijih dela…

“Postojanost pamćenja” (1931)

Ta slika je najvjerovatnije najslavnije Dalijevo djelo. Labavost i mlitavost obješenih glatkih satova briljantan je koncept. Na toj slici slikovito prikazivanje dostiže ono što se nalazi u našoj podsvijesti. I sam Dali prisutan je na slici i to u prikazu uspavane glave.

postojanost_velika

“Autoportret s rafaelskim vratom” (1921)

Ta slika je nastala kada je Daliju bilo samo 17 godina. Godine 1921, kada mu je umrla majka, prikazao se nešto starijim i oštrijih crta lica nego što je to zaista bio. Taj prilično grub, izazovan autoportret pun je “macho” atmosfere, iza koje se krije je Dalijeva plahost.

autoportret_velika

“Zagonetka žudnje” (1929)

Na slici je vidljiva blijeda glatka glava (Dalijeva), prikazana kako spava. Kritičari uvjeravaju kako oblik glave podsjeća na neobičnu kamenu formaciju koja se može pronaći u okolini mjesta gdje je Dali živio. U mnogim pregradama na slici naznačeno je “ma mere” (majko moja).

zudnja_velika

“Raspadanje postojanosti pamćenja” (1952 -1954)

Dalijev ponovni rad na “Postojanosti pamćenja” rađen je u duhu “atomskog misticizma”. Mekani satovi se polako raspadaju, dok se svijet oko njih polako fragmentiše u kamene blokove geometrijski preciznih dimenzija. Veći dio scene nalazi se ispod vodene površine koju je pretvorio u kožu.

81e6fd8f1abd2280a99d418e69a48361.png

“Djevojka koja stoji na prozoru” (1925)

Djevojka sa slike je Dalijeva sestra Ana Marija, koja je pozirala za nekoliko portreta nastalih u ljeto 1925. godine. Kao i na poznatim slikama, “Djevojka koja sjedi” i “Žena na prozoru” u Figeresu, i ovdje je djevojka prikazana s leđa, tako da joj je lice sakriveno, što je tipično za to slikarovo razdoblje.

Sa.Dali (10).jpg

“Isus Svetog Ivana” (1951)

To je jedna od vrlo popularnih i slavnih slika, koja je izazvala mnogo nesuglasica. Temelj te slike je crtež koji je izradio španski mistik sveti Ivan, nakon što je imao ukazanje. Slikar je prikazao raspetog Hrista i to gledanog odozgo, koji se stopio s njegovim vlastitim “kosmičkim snom”.

christ_of_saint_john_of_the_cross

“Španija” (1938)

Dalijeva ratom razorena domovina predstavljena je u liku žene čija je glava i gornji dio torza zapravo prikaz grupe ljudi koji se bore. Ženine usne predstavljaju ogrtač jednog od boraca, a njene bradavice glave dvojice jahača s viteškog turnira. Svi likovi podsjećaju na stil Leonarda da Vinčija.

spain

“Geopolitičko dijete posmatra rađanje novog čovjeka” (1943)

Naslov ove slike kao da je parodija na sva optimistična predviđanja nastala tokom Drugog svjetskog rata. Osnova tih predviđanja bilo je razmišljanje kako će jedan “novi svijet” nastati nakon poraza fašizma. Geopolitika se zasnivala na pretpostavci da geografski faktori utiču na sudbinu država.

geo_dijete_velika

“Halucinirajući toreador” (1968 – 1970)

Za nastanak tog velikog platna umjetnika je inspirisala kutija olovaka marke venera. Sam ga je Dali nazvao “Dalijev opus u jednoj slici”, zbog toga što su na njemu u antologiji sakupljene sve vizije karakteristične za Dalija. U prvi mah je vrlo teško na slici razabrati lik toreadora.

The_Hallucinogenic_Toreador

“Labudovi reflektovani u slonove” (1937)

Labudovi i grane drveća reflekovanjem na površini vode na toj slici na neobjašnjiv način stvaraju odraze, zapravo likove slonova. Ako sliku okrenemo naopačke, opet ćemo dobiti isti rezultat. Meke, klizave površine i vijugavi oblici stvaraju posebno neugodnu atmosferu.

cropped-swans-reflecting-elephants.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s